.............................................................* επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Πάνου * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * .......................


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~~


..........................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ξόδεψα πολύν άνεμο για να μεγαλώσω. Μόνον έτσι όμως έμαθα να ξεχωρίζω τους πιο ανεπαίσθητους συριγμούς, ν' ακριβολογώ μες στα μυστήρια................................... Οδ. Ελύτης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Συρία: "Το παιχνίδι ισχύος στην περιοχή αποτελεί μικρογραφία του παγκοσμίου παιχνιδιού ισχύος"



Aimilia Ioannidis

Πηγή: REUTERS/Khalil Ashawi/ File photo

    Λίγα λόγια για τη Συρία:     
Ο Άσαντ έχει για βασικούς συμμάχους του τη Ρωσία (με την οποία ένωσε χθες και την αεράμυνά του) και το Ιράν. Η Ρωσία είναι το "κόκκινο πανί" των ΗΠΑ όμως (του στρατοβιομηχανικού συμπλέγματος), που ρίχνουν στον αγώνα εναντίον της όλες τους τις δυνάμεις και όλους τους τους συμμάχους. Το Ιράν είναι το "κόκκινο πανί" του Ισραήλ, αφού το απειλεί ποικιλοτρόπως. Χθες το Ισραήλ επιτέθηκε στη Λαττάκεια της Συρίας όπου σταθμεύουν Ιρανοί στρατιώτες, και παράλληλα είτε έπληξε κατά λάθος ρωσικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο, είτε το χρησιμοποίησε όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι ως ασπίδα για να αντιμετωπίσει τη συριακή αεράμυνα. 
Παράλληλα, οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία πραγματοποίησαν βολές πυραύλων από πολεμικά πλοία που βρίσκονται στα ανοικτά της Συρίας, για να πληγεί σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους εγκατάσταση παραγωγής χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστούν όπλα (το κτήριο στις φλόγες παρουσιάστηκε και στη συριακή τηλεόραση). 
Το παιχνίδι ισχύος στην περιοχή αποτελεί μικρογραφία του παγκοσμίου παιχνιδιού ισχύος. Και είναι επικίνδυνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν και ο Άσαντ είναι σφαγέας, τύραννος και συνεργάτης εγκληματιών πολέμου (βλ. τα ποσοστά του στις εκλογές, το πολίτευμα της χώρας που έχει μετατραπεί σε κληρονομική προεδρία, την αντιμετώπιση του Κουρδικού ζητήματος με νομικά θεμελιωμένες διακρίσεις, μαζικές εξοντώσεις Κούρδων και την παράδοση των περιοχών όπου κατοικούν άνευ όρων στους Τούρκους και τους τζιχαντιστές, τις σφαγές των αντιφρονούντων προ εμφυλίου, τις συμφωνίες με την Τουρκία για το άνοιγμα άμεσης γραμμής ναυτικής σύνδεσης με τα Κατεχόμενα στην Κύπρο και αποδοχή του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον παγκόσμιο οργανισμό ισλαμικής διάσκεψης, την αποδοχή της ύπαρξης στο έδαφός του θυλάκων τζιχαντιστών για να αμβλυνθεί η σουνιτική οργή για την κυριαρχία στη χώρα των σιιτών κλπ), δεν "ενοχλεί" έξω από τη χώρα του ενώ οι τζιχαντιστές, ως γνωστόν, "ενοχλούν". 
Ούτε λοιπόν στο πολιτικό πεδίο συμφέρει, ούτε στο νομικό υπάρχει νομιμοποιήση όσο δεν παρέχεται άδεια από τον ΟΗΕ, να πλήττεται στρατιωτικά η κυβέρνησή του, και βέβαια δεν υπάρχει καμμία ηθική, νομική ή άλλη νομιμοποίηση στο να πλήττονται άμαχοι. Οι δυτικές χώρες πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. 
Ο βασικός εχθρός αυτή τη στιγμή είναι ο σουνιτικός τακφιρισμός που γεννά τζιχαντιστές, και τον οποίο επανειλημμένως προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ για τις βρωμοδουλειές τους με τα γνωστά καταστροφικά και για τις ίδιες αποτελέσματα, και όχι ένας τυραννίσκος τον οποίο μόνος δικαιούται να ανατρέψει ο λαός της χώρας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου