Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΡΑΦΕΙ:
«Οι πολιτικοί ξεκάθαρα δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στην πραγματική ζωή»,
Με επίκεντρο τη φράση του πρωθυπουργού ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας», ο Guardian, κάνοντας ρεπορτάζ στους δρόμους της Αθήνας και μιλώντας με ανθρώπους που παλεύουν μετά από επτά χρόνια στη δίνη της κρίσης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Ελληνες δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του κ. Τσίπρα.
«Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη η κατάσταση», δηλώνει η Παναγιώτα Μουρτίδου, εθελόντρια στη Λέσχη Αλληλεγγύης, ετοιμάζοντας πακέτα φαγητού για τους άπορους. «Οι πολιτικοί ξεκάθαρα δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στην πραγματική ζωή», λέει, σχολιάζοντας την αισιοδοξία του πρωθυπουργού.
Πριν από τέσσερα χρόνια, η ίδια είχε μιλήσει ξανά στην εφημερίδα και, όπως λέει στον Guardian, η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς.
«Πείτε μου, πώς μπορεί κανένας να επιβιώσει με βασικό μισθό 490 ευρώ και ταυτόχρονα να πληρώνει όλους τους φόρους που έχουν περάσει;», διερωτάται.
Η κομμώτρια από το Κουκάκι
Η 68χρονη συνταξιούχος κομμώτρια Χρύσα Χριστοδουλάκη ζει στο Κουκάκι με τον επίσης συνταξιούχο σύζυγό της. Μετά από 45 χρόνια δουλειάς, λέει, έπαιρνε μια καλή σύνταξη στα 1.750 ευρώ.
«Αρχικά την έκοψαν στα 1.430 ευρώ και τώρα παίρνω 960 ευρώ», λέει και αναλογίζεται πως τα όνειρά της να ζήσει με τον άντρα της στην Κρήτη μετά τη σύνταξη γκρεμίστηκαν.
Τώρα, αν και συνταξιούχος, συνεχίζει να δουλεύει όπως μπορεί για να βοηθήσει και τα παιδιά της που είναι άνεργα. «Οι Έλληνες δεν βλέπουν πια φως στο τούνελ. Δεν πιστεύουν τίποτα, αν δεν το δουν με τα μάτια τους», λέει σχολιάζοντας την αισιοδοξία των κυβερνώντων.
367 άποροι στην Καισαριανή
Στον δήμο Καισαριανής, αναφέρει το δημοσίευμα, ήδη προετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και με διάφορες δράσεις αναζητούν τρόπους να στηρίξουν τους άπορους της περιοχής.
Η υπεύθυνη του αρμόδιου γραφείου είναι ξεκάθαρη: «Οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει δραματικά. Η κρίση έχει κρατήσει τόσο πολύ που ακόμα κι εκείνοι που στην αρχή μπορούσαν να βοηθήσουν, τώρα έχουν ανάγκη βοήθειας. Έχουμε 367 ανθρώπους στον δήμο που χρειάζονται βοήθεια και ο αριθμός αυτός αυξάνει καθημερινά».
Εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης
Ο πατέρας Ιγνάτιος, στον Κεραμεικό, διατηρεί με νύχια και με δόντια μια ακόμα δομή βοήθειας, που φιλοξενεί αστέγους και παρέχει δωρεάν οδοντιατρική περιποίηση και μελέτη για τα παιδιά. «Πολλοί από εκείνους που έρχονται είναι τυπικοί εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, που ντρέπονται και δεν θέλουν να το πουν. Η κατάσταση χειροτερεύει. Χρειαζόμαστε βοήθεια, πολύ περισσότερη βοήθεια», λέει στην εφημερίδα.
Ο Guardian σημειώνει πως η Αθήνα «όπως τα περισσότερα αστικά κέντρα, έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση και κάνει αναφορά στην έρευνα της διαΝΕΟσις, σύμφωνα με την οποία το 15% του πληθυσμού, ή 1.647.703 άτομα, το 2015 βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 2009 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε το 2,2%.
Ο καθαρός πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών υποχώρησε κατά 40% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανεργία, η πιο ολέθρια επίδραση της λιτότητας, κυμαίνεται γύρω στο 22%, μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, παρά την πτώση κατά 5% τα τελευταία δύο χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου