.............................................................* επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Πάνου * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * .......................


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~~


..........................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ξόδεψα πολύν άνεμο για να μεγαλώσω. Μόνον έτσι όμως έμαθα να ξεχωρίζω τους πιο ανεπαίσθητους συριγμούς, ν' ακριβολογώ μες στα μυστήρια................................... Οδ. Ελύτης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Joan Baez ο θρύλος της country και του πολιτικού τραγουδιού διαμαρτυρίας

Aimilia Ioannidis

Joan Baez λοιπόν. Ο θρύλος της country και του πολιτικού τραγουδιού διαμαρτυρίας που βοήθησε με την κρυστάλλινη φωνή της να σειστεί ο κόσμος ξανά και ξανά για να αποτινάξει την αδικία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, προσφέρει αυτές τις ημέρες στη μυθική αίθουσα συναυλιών Olympia του Παρισιού, εκεί όπου οι τοίχοι έχουν ποτίσει από ήχους, την ευκαιρία σε όλους αυτούς που ακούγοντας τα τραγούδια της χαμογέλασαν ή δάκρυσαν, ή έσφιξαν τη γροθιά, ή όλα αυτά μαζί να την ακούσουν για τελευταία φορά, αφού όπως δηλώνει σταματά τις περιοδείες και τις συναυλίες. 
Στα 77 της, με μια βροντερή, βραχνή, βαθιά φωνή που υποκαθιστά το ροκ μέταλλο στο σοπράνο κρύσταλλο των νεανικών χρόνων, προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε μιαν αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη ελπίδες, όνειρα, αγώνες και θέληση. Τραγουδά σταθερά, και σήμερα, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς βαρβαρότητα, για την ομορφιά της ζωής και της ειρήνης, για την οικονομική βία και τη βαριά μοίρα των μεταναστών, για τις παλιές και τις νέες μορφές φασισμού, για την ελπίδα που μπορεί πάλι να ξεπηδήσει μέσα από τις στάχτες και τα ενωμένα χέρια. 
Σύμβολο συνέπειας, ήθους και μουσικής ποιότητας, διαχρονικό και στιβαρό, ιερουργεί στη σκηνή γεννώντας μέθεξη και θυμίζοντας τι σημαίνει μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου