.............................................................* επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Πάνου * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * .......................


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~~


..........................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ξόδεψα πολύν άνεμο για να μεγαλώσω. Μόνον έτσι όμως έμαθα να ξεχωρίζω τους πιο ανεπαίσθητους συριγμούς, ν' ακριβολογώ μες στα μυστήρια................................... Οδ. Ελύτης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ο Γερμανός πολίτης στο Βερολίνο επιστρέφει κλεμμένα αρχαία ελληνικά ψηφιδωτά

   ΕΙΔΗΣΕΙΣ    



Η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο έλαβε ένα απροσδόκητο και βαρύ πακέτο πριν από λίγες εβδομάδες, ο αποστολέας ήταν Γερμανός πολίτης.

Κατά το άνοιγμα του ύποπτου δέματος, οι αρχές και οι εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν με έκπληξη, τρία θραύσματα αρχαίων ελληνικών ψηφιδωτών που κλέφτηκαν από την Ελλάδα πριν από δεκαετίες, όπως διευκρινίστηκε το σημείωμα.

Δύο από τα θραύσματα απομακρύνθηκαν από τη νήσο Δήλο στις Κυκλάδες και η άλλη εξήχθη από την Αδριανούπολη στην Αθήνα την δεκαετία του 1960.



Και τα τρία ψηφιδωτά εστάλησαν στην Ελλάδα στις 10 Οκτωβρίου και παραδόθηκαν στα Τμήματα Αρχαιοτήτων στις Κυκλάδες και στην Αθήνα με σεβασμό.

εφημερίδα "Εστία" 19.10.2018

Σύμφωνα με μια πρώτη εξέταση από τους φαρμακολόγους τα δύο μωσαϊκά της Δήλου είχαν πιθανώς αποκολληθεί από το πάτωμα μιας ελληνιστικής οικίας που χρονολογείται από το 323 - 31 π.Χ. και τα κομμάτια μετρούνται μεταξύ 7 x 8 cm.
Εν τω μεταξύ, το μωσαϊκό από την Αθήνα, ένα κομμάτι 10 x 9 cm, έχει αφαιρεθεί από το πάτωμα του τετραώροφου κτιρίου που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ.

___________
NeosKosmos  // 18 Οκτωβρίου 2018 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου