.............................................................* επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Πάνου * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * .......................


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~~


..........................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ξόδεψα πολύν άνεμο για να μεγαλώσω. Μόνον έτσι όμως έμαθα να ξεχωρίζω τους πιο ανεπαίσθητους συριγμούς, ν' ακριβολογώ μες στα μυστήρια................................... Οδ. Ελύτης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

AΝ ΠΕΣΕΙ το Αφρίν… τότε θα είναι ήδη αργά !


         AΝ ΠΕΣΕΙ το Αφρίν … τότε θα είναι ήδη αργά !     

Για πάνω από 6 εβδομάδες παρακολουθούμε την επίθεση (και κατοχή) του Τουρκικού κράτους και των Τζιχαντιστικών συμμοριών του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα εναντίον του δυτικότερου καντονιού της Ροζάβα, του Αφρίν. Σε αυτή την αποστολή εξολόθρευσης, οι εισβολείς δεν διστάζουν ούτε να βομβαρδίσουν αμάχους, ούτε να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα. Οι ισλαμιστές μισθοφόροι αφήνουν πίσω τους καμμένη γη, καταστροφή, λεηλασία, βιασμούς. Διαπράττουν μια εθνοκάθαρση των κουρδικών εδαφών. Μέχρι τώρα πάνω από 300 άμαχοι και πολλοί μαχητ@ς έχουν χάσει την ζωή τους. Δεκάδες χωριά έχουν καταστραφεί και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.
Παρά την αποφασιστική αντίσταση των ανθρώπων του Αφρίν και των μονάδων του YPG / YPJ / SDF, ο Τουρκικός στρατός καταφέρνει να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο έδαφος καθημερινά. Ενώ αρχικά η εισβολή είχε ανακοπεί στα σύνορα τις τελευταίες μέρες, σημαντικές πόλεις καταλήφθηκαν από τους κατακτητές. Ο τελικός τους στόχος είναι η πόλη του Αφρίν, όπου έχουν καταφύγει όλ@ όσ@ εγκατέλειψαν τα χωριά τους.
Όλα αυτά είναι δυνατά χάρη στον τελευταίας τεχνολογίας πολεμικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ (τεθωρακισμένα, μαχητικά αεροπλάνα, drones κτλ). Ο ισλαμοφασιστικός πόλεμος δεν είναι μονάχα η προσπάθεια του Ερντογάν να καταστρέψει το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα. Την ίδια στιγμή που η Ρωσία ανοίγει τους ουρανούς για τα Τουρκικά μαχητικά και το Συριακό καθεστώς παρακολουθεί αμέτοχο, το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τους κατακτητές με πληροφορίες, πολεμική τεχνολογία, όπλα και πυρομαχικά. Τα υποκριτικά μηνύματα από τα κέντρα της εξουσίας δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός πως αυτός ο πόλεμος είναι το ξεκαθάρισμα των εξουσιαστών με την επανάσταση της Ροζάβα. Είναι το ξεκαθάρισμα με την προσπάθεια να αντικατασταθεί το καπιταλιστικό σύστημα από την αυτοθεσμισμένη εναλλακτική μιας δημοκρατίας βάσης που θα βασίζεται στη γυναικεία απελευθέρωση, την ισότητα και την κοινωνική οικολογία.
Το ριζοσπαστικό κίνημα στην Ευρώπη θα πρέπει αντιληφθεί την ιστορική σημασία που έχουν οι μέρες αυτές. Η επίθεση στο Αφρίν είναι η προσπάθεια να συντριφτεί η πιο υποσχόμενη επαναστατική απόπειρα της γενιάς μας. Η επανάσταση στη Ροζάβα δεν είναι μονάχα μια χειραφετική προοπτική για την Μέση Ανατολή, αλλά παγκοσμίως μια από τις τελευταίες λάμψεις ελπίδας για ένα άλλο κόσμο.
Η επανάσταση στη Ροζάβα μας έχει εμπνεύσει όσο καμία άλλη τις τελευταίες δεκαετίες και μας διδάσκει πόσο ριζοσπαστικός και όμορφος μπορεί να είναι ο αγώνας για την απελευθέρωση μιας κοινωνίας. Η ηρωική αντίσταση του YPG/YPJ στο Κομπάνι και η αυτοοργάνωση της κοινωνίας από γυναίκες που απελευθέρωσαν τις εαυτές τους, μάγεψε χιλιάδες αριστερ@ς, αναρχικ@ς, φεμινίστρ@ς και σοσιαλιστ@ς. Η επανάσταση αυτή συζητήθηκε παγκοσμίως και έγινε δέκτης θαυμασμού και αλληλεγγύης, εκατοντάδες άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν εδώ και να συμμετάσχουν στην υπεράσπισή της από το ΙΚ και στην οικοδόμηση μιας ελεύθερης κοινωνίας. Παρά τις πολλές αντιφάσεις του, το κίνημα στη Ροζάβα, λόγω της αποφασιστικότητας του, της κοινωνικής του σύνδεσης και της πρακτικής εφαρμογής των ουτοπιών μας, έχει γίνει το επίκεντρο του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, την πατριαρχία και το ρατσισμό.
Σήμερα το εγχείρημα αυτό βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ο πόλεμος στο Αφρίν θα είναι καθοριστικός για την ύπαρξη ή τη μη-ύπαρξη της επανάστασης στη Ροζάβα. Εάν πέσει το Αφρίν, θα πέσει και το Μινμπίτζ. Με μια πιθανή νίκη του τουρκικού κράτους στα δυτικά του Ευφράτη, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός θα επανεξετάσει της στρατηγικές του στην περιοχή και τις πιθανότητες να παραδώσει τη βόρεια Συρία στις σε προσφιλείς στο τουρκικό κράτος τζιχαντιστικές ομάδες, ύπο την αιγίδα του FSA, που μεταφράζεται σαν Ι.Κ και Αλ Κάιντα/Αλ Νούσρα. Αυτό, δεν σημαίνει μόνο την αρχή της εθνοκάθαρσης και του αιματηρού τέλους της επανάστασης της Ροζάβα, αλλά και την αρχή μιας νέας φάσης στην εξέλιξη του Τουρκικού φασισμού ως την πηγή παγκόσμιου Ισλαμισμού. Τα όνειρα του Ερντογάν για μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία με αυτόν επι κεφαλής Σουλτάνο, δεν θα έχουν πλέον αντιπάλους. Η εσωτερική δικτατορία θα καθιερωθεί για δεκαετίες, η αποικιοκρατική εξάπλωση θα εκτείνεται στο εξωτερικό. Η Μέση Ανατολή θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στο χάος του πολέμου δίχως μια δύναμη που μπορεί να αναπτύξει μια προοπτική χειραφέτησης.
Το γεγονός πως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρώπης έχει γίνει ξεκάθαρο, κι όχι μόνο λόγω τον επιθέσεων του Ι.Κ τα τελευταία χρόνια. Η άνοδος του ρατσισμού, του σεξισμού και του αντισημιτισμού στις κοινωνίες στην Ευρώπη, ο νέος μιλιταρισμός και οι συνεχώς αυξανόμενες κραυγές που ζητούν ένα αυταρχικό κράτος, και άρα την επιστροφή της άκρας δεξιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτό. Θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο πως οι συνθήκες υπό τις οποίες εμείς, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, αγωνιζόμαστε στα κέντρα εξουσίας, διαμορφώνονται και αυτές με τη σειρά τους από τις διεθνείς ισορροπίες. Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτικές συνθήκες στις καπιταλιστικές μητροπόλεις, οι οποίες επηρεάζουν τον αγώνα των συντρόφ@ν-φίλων μας στο Αφρίν.
Οι άνθρωποι στη Ροζάβα αντιστέκονται ακόμη, τα YPG / YPJ / SDF εναντιώνονται σε αυτές τις εξελίξεις. Και η αντίσταση έχει μέχρι τώρα υπάρεξι δυνατή διότι οι άνθρωποι εκεί αποφάσισαν να τα δώσουν όλα γι αυτήν. Παρ’όλα αυτά δεν θα μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι στη βάρβαρη ανωτερότητα και του τουρκικού στρατού και των ισλαμιστικών βοηθών του, χωρίς διεθνή βοήθεια. Παρά τις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, από τα κράτη της Βόρειας Αμερικής, μέχρι την Ευρώπη και τηΡωσία, εμμένουν στην απόφαση τους να τελειώνουν με αυτή την επανάσταση και φαίνεται να σφραγίζουν έτσι την μοίρα των ανθρώπων στη Ροζάβα. Η αντίσταση στο Αφρίν θα νικήσει μονάχα αν και εμείς τα δώσουμε όλα, όσο πολύτιμα και να είναι αυτά .
Δεν θα συνεχίσουμε να κοιτάμε αμέτοχ@ αυτή την αδικία. Δεν θα αφήσουμε μόνους τους ανθρώπους και τ@ς συντρόφ@ς στη Ροζάβα διότι η επίθεση εναντίον του Αφρίν αποτελεί και μια επίθεση εναντίον μας. Η τουρκική επίθεση στο Αφρίν είναι μια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ώθηση του ΝΑΤΟ στην καρδιά των επαναστατικών αγώνων, ελπίδων και ονείρων μας. Θα επιστρέψουμε τον πόλεμο αυτόν πίσω εκεί όπου εγκρίνεται, υποστηρίζεται και νομιμοποιείται και παράγεται. Θα ανεβάσουμε τα κόστη όσων θησαυρίζουν από τον πόλεμο. Θα καταστήσουμε υπευθύνους όσους εγκρίνουν τις δολοφονίες αμάχων και τις νομιμοποιούν ως υποτιθέμενο πόλεμο «ενάντια στην τρομοκρατία». Θα κάνουμε το ηττημένο Ευρωπαϊκό κοινό να ακούσει και θα υπενθυμίσουμε τις κοινωνίες μας πως έχουμε την εύθηνη για τις πράξεις που οι κυβερνήσεις μας κάνουν στο όνομά μας.
Υπό αυτή την έννοια, καλούμε όλες τις απελευθερωτικές δυνάμεις στον κόσμο να σπάσουν τη σιωπή και να δώσουν φωνή στους ανθρώπους της Ροβάβα, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Αν όχι εμείς, ποιοι θα μπορέσουν να υπενθυμίσουν στις κοινωνίες μας την ευθύνη τους; Η κατάσταση στο Αφρίν είναι μια υπαρξιακή απειλή για όλες τις επαναστατικές μας προοπτικές . Αν όχι τώρα, πότε θα είναι καιρός να διακινδυνεύσουμε τα πάντα; Αν πέσει το Αφρίν, θα είναι πολύ αργά. Μόνο αν δώσουμε τα πάντα, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τα πάντα.
Οι προηγούμενες ενέργειες αλληλεγγύης στην αντίσταση του Αφρίν ήταν ορθές και καλές. Χαιρετίζουμε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που κινητοποιήθηκαν, που οργάνωσαν πορείες και επιθετικές δράσεις εδώ και εβδομάδες. Ήταν σημαντικές στιγμές, όμως δεν αρκούν. Στην παρούσα κατάσταση, η δολοφονική σιωπή και η υποστήριξη της φασιστικής Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα μας αναγκάζει να προχωρήσουμε σε άλλα μέσα. Πρέπει να ασκήσουμε το δικαίωμά μας για την αυτοάμυνα των ελπίδων μας.
Οι άμεσες δράσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν κομβικές παρεμβάσεις στον μηχανισμό πολέμου και προπαγάνδας του τουρκικού κράτους και των βοηθών του, ωστόσο έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιστήσουν την προσοχή στην επείγουσα κρισιμότητα της κατάστασης. Ο εμπρησμός τουρκικών πρεσβειών και προξενείων, τα σαμποτάζ σε εξοπλιστικές εταιρείες και οι μαζικές μαχητικές ενέργειες εναντίον των συμβόλων της καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας θα σπάσουν τη σιωπή και θα παύσουν την άγνοια για τις αγριότητες του τουρκικού φασισμού. Το σύστημα στην Ευρώπη μας καλεί να μείνουμε αμέτοιχοι/ες και να αναισθητοποιηθούμε, να αποσιωπήσουμε τις υπάρχουσες συγκρούσεις και τις αντιφάσεις – ας κάνουμε αυτή την ψευδαίσθηση της κοινωνικής ειρήνης να τυλιχτεί στις φλόγες. Ας δείξουμε στους ηγέτες ότι θα αντισταθούμε στις επιθέσεις ενάντια στο λαό της Rojava και θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την επανάσταση που συντελείται εκεί, η οποία είναι και δική μας επανάστασή.
Καλούμε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 στο ξεκίνημα αυτής της μαχητικής εκστρατείας, οπουδήποτε μπορούμε να πλήξουμε τους ηγέτες: Με ριζοσπαστική, δημιουργική και θαρραλέα συμμετοχή, οργανώνουμε τις τοπικές ενέργειες ως προοίμιο σε μια αντίσταση που θα δείξει στους ισχυρούς αυτού του κόσμου ότι το Άφριν δεν στέκεται μόνο. Όπως και οι άνθρωποι της Rojava, λέμε και εμείς με τη σειρά μας: «Μαζί θα αγωνιστούμε, μαζί θα χάσουμε ή μαζί θα νικήσουμε».
Το Άφριν δε θα πέσει!
Biji Berxwedana Afrin!
Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη!
Ριζοσπαστικά κύτταρα στην καρδιά του κτήνους
https://fight4afrin.noblogs.org/
_____
Eλληνική μετάφραση apatris.info
Aπό: https://apatris.info/pesi-afrin-tote-tha-ine-idi-arga/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου