ΕΙΔΗΣΕΙΣ // ΓΑΛΛΙΑ
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ''δεν σκεφτήκατε ότι μπορεί να πεθάνετε'', ο Mamoudou απαντά με φυσικό και αυθόρμητο τρόπο ''δεν σκέφτηκα εμένα, σκέφτηκα το παιδί''.
Spider ma(lia)n // Τρίτη 29 Μάη.
O «ψευτο»Ναπολέοντας Macron είχε την ευαρέσκεια να τιμήσει τον χωρίς χαρτιά μετανάστη απ’ το μάλι Mamoudou Gassama (που έσωσε ένα πιτσιρίκι σκαρφαλώνοντας 4 ορόφους μιας πολυκατοικίας από μπαλκόνι σε μπαλκόνι με απίστευτη ευελιξία και σταθερότητα) με την γαλλική υπηκοότητα, ένα μετάλλιο και πρόσληψη στην πυροσβεστική (υπηρεσία όπου ασφαλώς θα χρειάζεται για καλούς σκοπούς το θάρρος, η γενναιότητα και οι ικανότητες του Mamoudou).
Ο χωρίς χαρτιά μετανάστης απ’ το μάλι Mamoudou Gassama όταν είδε το πιτσιρίκι να κρέμεται στον αέρα απ’ το μπαλκόνι δεν σκέφτηκε τίποτα άλλο απ’ τον κίνδυνό του. Ο δικός του κίνδυνος ούτε που τον ένοιαξε. Άρχισε να σκαραφαλώνει με την ακρίβεια ενός ακροβάτη που κοιτάει μόνο τον στόχο του. Το πιτσιρίκι. Πάτησε και ξαναπάτησε στην άκρη των κάγκελων· άρπαξε το τσιμέντο του από πάνω ορόφου. Κρεμάστηκε και πέρασε το άλλο χέρι του στην κουπαστή. Αναρριχήθηκε μόνο για να σταθεί όρθιος πάνω στην κουπαστή στο επόμενο δευτερόλεπτο. Δεν υπήρχε χρόνος γι’ αυτόν· μόνο να προλάβει.
Αυτό που έκανε ο χωρίς χαρτιά μετανάστης απ’ το μάλι Mamoudou Gassama λέγεται “υπέρβαση των ορίων για χάρη του είδους” – του είδους άνθρωπος: ενός είδους που έχει αρχίσει να σπανίζει και πάλι στον αναπτυγμένο καπιταλιστικά κόσμο. Αυτό που έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας λέγεται φτηνές δημόσιες σχέσεις και πολιτική κεφαλαιοποίηση των συναισθηματικών και όχι μόνο (κυρίως, όμως, αυτών!!!) ικανοτήτων κάποιου που, υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, θα αντιμετωπιζόταν σαν ενοχλητικό (ή και επικίνδυνο) «κρέας».
Εκείνο που έκανε ο χωρίς χαρτιά μετανάστης απ’ το μάλι Mamoudou Gassama, σε ξένο τόπο, κυνηγημένος ουσιαστικά απ’ αυτόν τον “ξένο τόπο”, ήταν να αναδείξει, με “εντελώς δικά του έξοδα”, τι είναι ο άνθρωπος στα καλύτερά του. (Το ζευγάρι των Γάλλων πρωτοκοσμικών ακριβώς δίπλα απ’ το πιστιρίκι είχε απλά χεστεί και δεν ήξερε τι να κάνει· όπως θα περίμενε κανείς απ’ τον “ανώτερο” και οριστικά ασώματο πλέον πολιτισμό τους… Μήπως να έβγαζαν μια φωτογραφία; Μήπως να καλούσαν την πυροσβεστική; Μήπως να έβαζαν τα κλάματα; Μήπως να έκαναν την προσευχή τους;).
Εκείνο που δεν θα κάνει ο Macron (αφού, άλλωστε, κανείς δεν το απαιτεί) είναι να πάρει τον στρατό του απ’ το Μάλι, επιβεβαιώνοντας έτσι τι είναι τα καθάρματα της εξουσίας αλλά και οι οπαδοί τους. Δεν πρόκειται να αποσύρει τον στρατό κατοχής που προστατεύει την γαλλική εκμετάλλευση των Μαλινέζικων ορυχείων ουρανίου από οποιαδήποτε αμφισβήτηση· προκαλώντας μαζική φτώχεια στους Μαλινέζους για χάρη της γαλλικής παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω πυρηνικής ενέργειας. Μ’ άλλα λόγια: για να έχουν ρεύμα οι Γάλλοι, πρέπει οι Mamoudou Gassama να θαλασσοπνίγονται… Σαν υπηρέτη αντέμειψε τον χωρίς χαρτιά μετανάστη απ’ το Μάλι το γαλλικό πολιτικό αφεντικό! Του “έδωσε την ελευθερία του” όπως έκαναν πάντα οι πονόψυχοι αυτοκράτορες στους άξιους δούλους…
Χιλιάδες μαλινέζοι και άλλοι απ’ την υποσαχάρια Αφρική έχουν περάσει και θα συνεχίσουν να περνάνε, με όλους τους κινδύνους για τις ζωές τους, την Μεσόγειο… Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν τέτοιο θάρρος που είναι ικανοί να κάνουν πράγματα που οι πρωτοκοσμικοί ούτε καλύτερα όνειρά τους δεν θα έβλεπαν… Κι όμως: δεν θεωρούνται ανώτεροι. Το αντίθετο… Θεωρούνται «κατώτεροι» – πριν ελάχιστων και «τιμητικών» εξαιρέσεων… Δηλαδή: όταν διακινδυνεύουν την ζωή τους για να σώσουν κάτι “λευκό”…
(Εκείνο το παλληκάρι που πούλαγε χαρτομάντηλα πως το λένε; Αντετοκούμπο;)
~~~~~~~~~~~~~~
Mamoudou Gassama, le sauveur de l'enfant suspendu à un balcon
''ο Mamoudou Gassama, μετανάστης χωρίς χαρτιά από το Μαλί, ζει στη Γαλλία από το 2017. Σκαρφάλωσε με γυμνά χέρια 4 ορόφους για να σώσει ένα 4χρονο παιδί που κρεμόταν από ένα μπαλκόνι.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ''δεν σκεφτήκατε ότι μπορεί να πεθάνετε'', ο Mamoudou απαντά με φυσικό και αυθόρμητο τρόπο ''δεν σκέφτηκα εμένα, σκέφτηκα το παιδί''.
Για αυτή του την πράξη θα πάρει την γαλλική υπηκοότητα και θα μπει στο πυροσβεστικό σώμα.
Το να είσαι μετανάστης χωρίς χαρτιά στη Γαλλία, με τους πολύ βίαιους ελέγχους από την αστυνομία και την απάνθρωπη μεταχείριση από τους εργοδότες, είναι από μόνο του πολύ γενναίο.''
*το σαβατοκυριακο,2000 μετανάστες απελάθηκαν στην Γαλλία γιατί δεν πρόλαβαν να σώσουν κάποιον το περασμένο ΣΚ
*Σκαρφαλώνει στην πρόσοψη ενός παριζιάνικο κτιρίου για να σώσει ένα παιδί.
ΠΑΡΙΣΙ Σάββατο, 26 Μαΐου ..Ο Θαρραλέος άντρας απο το Μάλι, ο Mamadou Gassama,ενας μεταναστης ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ έσωσε ένα παιδί από τον αναπόφευκτο κίνδυνο θανάτου ανέβηκε τέσσερις ορόφους με γυμνά χέρια για να βοηθήσει το 4 χρονο αγόρι που κρέμεται από τον τέταρτο όροφο ενός κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Μαρξ-Dormoy (18 ο διαμέρισμα).
~~~~~~~~
Tην τελευταία δεκαετία η Γαλλία κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις σε περιοχές της Μαύρης Ηπείρου διεκδικώντας μεγαλύτερη πρόσβαση σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και κυρίως σε κοιτάσματα ουρανίου, από τα οποία εξαρτάται άμεσα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς. Λειτουργώντας συχνά σαν εφεδρεία του Πενταγώνου, το Παρίσι κινείται όλο και πιο επιθετικά, για να περιορίσει και την κινεζική οικονομική διείσδυση στην Αφρική, η οποία επεκτείνεται πλέον και σε γαλλικές πρώην αποικίες.
Πόλεμος ουρανίου σε Μάλι και Νίγηρα
27/01/2013
~~~~~~~~~~~~~~
Χωρίς ούτε τα τυπικά προσχήματα των πρώτων ημερών συνεχίζονται οι αποικιακού τύπου επιχειρήσεις του γαλλικού στρατού στο Μάλι. Παράλληλα με το βασικό μέτωπο στα βόρεια της χώρας, όπου μαζί με τον τοπικό στρατό κατάφεραν να απωθήσουν τις ομάδες ανταρτών, ειδικές δυνάμεις του γαλλικού στρατού αναπτύσσονται πλέον στα σύνορα αλλά ακόμη και μέσα στο Νίγηρα. Πρόκειται για μια περιοχή με τα πέμπτα πλουσιότερα κοιτάσματα ουρανίου του πλανήτη, στα οποία η Γαλλία έχει στηρίξει την ανάπτυξη της πυρηνικής της βιομηχανίας. Οι Γάλλοι στρατιώτες καλούνται, μεταξύ άλλων, να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις και τα λατομεία της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Αρίβα, η οποία λειτουργεί σαν κράτος εν κράτη στο Νίγηρα.
~~~~~~
Στο παρελθόν η κυβέρνηση του Νίγηρα είχε απελάσει τον πρόεδρο της Αρίβα με την κατηγορία ότι συνωμοτούσε με μαχητές Τουαρέγκ. Η Γαλλία εισάγει από τη συγκεκριμένη χώρα το 30% του ουρανίου που χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας αλλά και για την πολεμική της βιομηχανία. Πρόκειται για μια λεόντειο συνεργασία νεο- αποικιακού τύπου, η οποία συνεχίζεται από τη δεκαετία του 60, όταν ο Νίγηρας απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Παρίσι. Παρά τα τεράστια κοιτάσματα ουρανίου και άλλων φυσικών πόρων ο Νίγηρας παραμένει η τρίτη φτωχότερη χώρα στον κόσμο με συχνά κρούσματα λιμού. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ το 70% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα ενώ το προσδόκιμο ζωής βρίσκεται στα 45 χρόνια.
~~~~~~~
Η ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων του γαλλικού στρατού και στο Νίγηρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, οι οποίες τηρούν σιγή ιχθύος απέναντι σε σχετικά δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ έχει ρίξει στη μάχη το σύνολο του προπαγανδιστικού μηχανισμού για να αποδείξει στη γαλλική κοινή γνώμη ότι οι στρατιώτες βρίσκονται στην Αφρική για να προστατεύσουν τον τοπικό πληθυσμό από τους «βάρβαρους» ισλαμιστές. Η κάλυψη των καθημερινών επιχειρήσεων από το Παρίσι θυμίζει υπερβολικά τις πιο βρώμικες στιγμές της αμερικανικής δημοσιογραφίας πριν και κατά τη διάρκεια της εισβολής και κατάληψης του Ιράκ.
~~~~~~~
Ελάχιστα είναι τα στοιχεία που φτάνουν στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για τις φρικαλεότητες, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πραγματοποιεί και ο στρατός του Μάλι εναντίον αμάχων. Η Γαλλική πολεμική αεροπορία πραγματοποιεί συνεχώς βομβαρδισμούς αφήνοντας πίσω τις εκατοντάδες νεκρούς αλλά και κύματα προσφύγων. Υπηρεσίες του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 700.000 άμαχοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κινηθούν προς ασφαλείς περιοχές εντός ή εκτός του Μάλι.
~~~~~~~
Στο νεο-αποικιακό πόλεμο δραστηριοποιούνται σταδιακά αρκετές αφρικανικές χώρες της περιοχής, οι οποίες με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα αποτελούσαν την «βιτρίνα» των επιχειρήσεων. Η Γαλλία αποφάσισε όμως να σηκώσει μόνη της το μεγαλύτερο βάρος των επιχειρήσεων στέλνοντας τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες. Καθώς όμως γειτονικές χώρες, όπως το Τσαντ και η Μπουρκίνα Φάσο στέλνουν δυνάμεις για να κυκλώσουν τις δυνάμεις των ισλαμιστών ανταρτών, αποκόβουν τους διαδρόμους μεταφοράς τροφίμων. Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ήδη για το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης τεραστίων διαστάσεων.
~~~~~~~
Την παρουσία τους όμως στην περιοχή επιχειρούν να αυξήσουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία με την αποστολή στρατιωτών και εμπειρογνωμόνων. Για το Πεντάγωνο, ο πόλεμος στο Μάλι αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενισχύσει και να εδραιώσει την παρουσία της στρατιωτικής διοίκησης Αφρικής (AFRICOM) η οποία δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια με στόχο, μεταξύ άλλων, να «αναχαιτίσει» την οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Μαύρη Ήπειρο.
~~~~~~~
Το Βερολίνο, το οποίο αποτελεί έναν από τους καλύτερους πωλητές όπλων σε δικτατορικά καθεστώτα της Αφρικής, είχε εκφράσει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον του για το Μάλι το οποίο εξοπλίζει στρατιωτικά από το 2007 (μαζί με τη Γκάνα, την Υεμένη, τη Ναμίμπια και την Τανζανία). Από το 2009 μάλιστα δημιούργησε στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα και κέντρα εκπαίδευσης για μηχανικούς του στρατού και άλλες ειδικότητες.
~~~~~~~
Ο αγώνας δρόμου των δυτικών δυνάμεων, όμως, να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Αφρική έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο αποσταθεροποιήσης το οποίο ξεκίνησε από τη Λιβύη και επεκτείνεται με απρόβλεπτη πλέον ταχύτητα σε ολόκληρη την ήπειρο. Καθώς τα σύνορα αρκετών χωρών έχουν χαραχθεί από τις πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί, χωρίς κανένα σεβασμό στις εθνικές και φυλετικές διαφορές των λαών της κεντρικής Αφρικής, ολόκληρη η περιοχή είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων και παράλληλα μια πυριτιδαποθήκη.
~~~~~~~
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κρίση στο Μάλι αποτελεί παράπλευρη συνέπεια του πολέμου στη Λιβύη που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ με την ουσιαστική αρωγή της Γαλλίας και της Βρετανίας, για τον έλεγχο του πετρελαίου στη βόρεια Αφρική. Όλα ξεκίνησαν όταν μαχητές Τουαρέγκ, οι οποίοι είχαν πολεμήσει σαν μισθοφόροι στο πλευρό του Καντάφι, επέστρεψαν με βαρύ οπλισμό και κατέλαβαν σημαντικές εκτάσεις στο Βόρειο Μάλι. Οι Τουαρέγκ ζητούν εδώ και δεκαετίες μεγαλύτερη αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση. Με το νέο οπλισμό τους όμως αισθάνθηκαν έτοιμοι να διεκδικήσουν πλήρη ανεξαρτητοποίηση. Οι Τουαρέγκ απωθήθηκαν γρήγορα από ομάδες ακραίων ισλαμιστών, οι οποίες επίσης είχαν πολεμήσει στη Λιβύη αλλά εξοπλίζονταν και οργανώνονταν από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες νατοϊκές δυνάμεις.
~~~~~~~
Όπως συμβαίνει ακόμη και σήμερα στη Συρία, η Ουάσινγκτον δεν δίσταζε να χρηματοδοτήσει ακόμη και παρακλάδια της Αλ Κάιντα για να επιτύχει την ανατροπή του Καντάφι – απόφαση την οποία έχει ήδη πληρώσει και στη Λιβύη με την εκτέλεση του Αμερικανού πρέσβη.
~~~~~~~
Ο πόλεμος του πετρελαίου στη Λιβύη λοιπόν, στον οποίο η Γαλλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο, δίνει τώρα το πρόσχημα στο Παρίσι να επέμβει και στο Μάλι προκειμένου να ενισχύσει την νεο-αποικιακή της παρουσία και να διασφαλίσει τα πλούσια κοιτάσματα ουρανίου.
Άρης Χατζηστεφάνου
ΠΡΙΝ 27/1/2013
~~~~~~~
ΜΑΛΙ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 2014
Η αποικιοκρατία ζει! Η Γαλλία ζητάει να πιει κι άλλο αφρικανικό αίμα…
- Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι αυτή την στιγμή ενεργές σε δέκα αφρικανικές χώρες - Θα αυξηθούν τα στρατεύματα κατά 25% - Τα χωρισμένα τσανάκια με την Γερμανία στην ΕΕ - Ίδια ρητορική με ΗΠΑ κι αβάντα από τους Αμερικανούς στους Γάλλους για τα "ντου" - Οι ζώνες επιρροής, οι χάντρες από τον Ολάντ και τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή
η Γαλλία. Σαν τον λύκο χαίρεται στην αναμπουμπούλα, ενθυμούμενη τις παλιές της αποικιοκρατικές… δόξες, τότε που ρούφαγε το αίμα της μισής ηπείρου, όπως κάνανε κι άλλοι «συμπαίκτες» της παραδίπλα. Κοιτάει, δηλαδή, να βρει και τώρα «ευκαιρίες» μέσα από την αναταραχή και την δυστυχία σε φλεγόμενες περιοχές του πλανήτη.
Η Γαλλία, λοιπόν, αργά και αθόρυβα ξαναδιεκδικεί την παλιά αφρικανική αυτοκρατορία της. Μην ξεχνάμε ότι αυτή ήταν που έβαλε μπροστά η Δύση στο «ντου» που έγινε το 2011 στην Λιβύη για να πέσει ο Καντάφι.
Τα χωρισμένα τσανάκια της ΕΕ
Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι στην Ευρωζώνη έχουν μοιραστεί οι δουλειές εξ’ αρχής. Κουμάντο στα οικονομικά θέματα κάνει η Γερμανία και στα στρατιωτικά τον πρώτο λόγο έχει πάντα η Γαλλία. Της οποίας Γαλλίας τής έχει ανοίξει η όρεξη για τα καλά.
ΦΩΤΟ 2
Πέρυσι τον Ιανουάριο, λοιπόν, γαλλικές δυνάμεις παρενέβησαν στο Μάλι. Παραμένουν εκεί 1.000 Γάλλοι στρατιώτες και 3.000 στην ζώνη Σαχέλ, την περιοχή νότια από την Σαχάρα που εκτείνεται μέχρι την Ερυθρά θάλασσα.
Αν κι έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια που η Γαλλία έδωσε ανεξαρτησία στις πρώην αποικίες της, το Παρίσι δεν μπορεί να κρατηθεί μακριά από την Αφρική. Αντίθετα με την επίσημη γραμμή, μάλιστα, οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σαφώς μεγαλύτερου εύρους από επιχειρήσεις κατά ισλαμιστών ανταρτών.
Θα ενισχύσει τις δυνάμεις
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο ή παράδοξο, γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι αυτή την στιγμή ενεργές σε δέκα αφρικανικές χώρες! Τον Μάιο, μάλιστα, η Γαλλία αποφάσισε να τις ενισχύσει περαιτέρω σε Τσαντ, Μπουρκίνα Φάσο, βόρειο Μάλι και Ακτή Ελεφαντοστού.
Υπολογίζεται ότι η Γαλλία έχει περίπου 10.000 στρατιώτες στην Αφρική και μάλιστα εκτιμάται ότι πρόκειται να ενισχύσει τις ειδικές της δυνάμεις στην ήπειρο κατά 25%! Οι τοποθεσίες του γαλλικού ενδιαφέροντος και η διασπορά των δυνάμεων φέρνουν στο μυαλό τακτικές της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων.
Για τις στρατιωτικές επεμβάσεις, μάλιστα, εξασφαλίζονται και ισχυρά άλλοθι. Στο Μάλι, για παράδειγμα, η Γαλλία δέχθηκε… πρόσκληση από την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας για να βοηθήσει, ενώ δόθηκε έγκριση κι από τον ΟΗΕ. Ο φόβος που υπήρχε ήταν μήπως η ζώνη του Σαχέλ εξελισσόταν σε ζώνη «αναπαραγωγής» τζιχαντιστών και ισλαμιστών τρομοκρατών που θα μπορούσαν εύκολα να ξεχυθούν στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η γραμμή του γαλλικής αμυντικής πολιτικής είναι να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην «γειτονιά της Ευρώπης», δηλαδή την περιοχή από την Μαυριτανία ως το Κέρας της Αφρικής. Οι Γάλλοι θεωρούν ότι οι αφρικανικές χώρες δεν έχουν μεγάλη ικανότητα ελέγχου στα εδάφη τους, που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε καταφύγια της Αλ Κάιντα.
Ίδια ρητορική με ΗΠΑ
Η ίδια ρητορική πάνω – κάτω είχε χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ πριν μια δεκαετία, ακριβώς μετά την 11.9.2001. Τότε η Ουάσινγκτον είχε κινητοποιηθεί να εκπαιδεύσει εγχώριες στρατιωτικές δυνάμεις σε εννέα χώρες γύρω από την Σαχάρα και να εγκαταστήσει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε κάθε μία. Έκτοτε, το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για στρατιωτική εμπλοκή στη συγκεκριμένη περιοχή ατόνησε.
Φαίνεται, όμως, ότι οι ΗΠΑ βλέπουν με καλό μάτι τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας για στρατιωτικό ρόλο στην περιοχή.
Στις 10.2.2014, η Washington Post δημοσίευε ένα άρθρο υπογεγραμμένο από κοινού από τους Μπάρακ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ. Εκεί οι δύο ηγέτες ανέφεραν «Πουθενά αλλού η καινούργια μας συνεργασία δεν απεικονίζεται πιο έντονα απ’ ό,τι στην Αφρική». Και «Στην ζώνη Σαχέλ συνεργαζόμαστε με τα κράτη για να εμποδίσουμε την Αλ Κάιντα από το να αποκτήσει νέα πατήματα».
Μεγάλα τα συμφέροντα στην περιοχή
Η Γαλλία πράγματι ενδιαφέρεται για τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του ΙΚ. Η ανάμειξή της, όμως, έχει να κάνει εξίσου με την ενίσχυση της γαλλικής επιρροής σε μια περιοχή από την οποία η χώρα αποκόμισε τεράστια κέρδη στο παρελθόν κι ελπίζει να αποκομίσει και στο μέλλον.
Τα ενδιαφέροντα της Γαλλίας στην Αφρική είναι εκτενέστατα. Πετρέλαιο, ορυκτά, τηλεπικοινωνίες, έργα υποδομής, δημόσια έργα, τράπεζες κ.α. Αυτή την στιγμή, όμως, το «γαλλικών συμφερόντων» κομμάτι της αγοράς στην Αφρική αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από Κίνα, Βραζιλία και Ινδία.
Χρύσωσε το χάπι ο Ομπάμα, χάντρες από Ολάντ
Τον Αύγουστο η Ουάσινγκτον οργάνωσε ένα τριήμερο συνέδριο κορυφής με προσκεκλημένους 50 Αφρικανούς ηγέτες. Εκεί ο Ομπάμα, χρύσωσε το χάπι, δηλώνοντας ότι «Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συμμετέχουν στην επιτυχία της Αφρικής» και δεσμεύτηκε για επενδύσεις ύψους 33 δις δολ.
ΦΩΤΟ 3
Ο Ολάντ έταξε κι αυτός χάντρες. Δήλωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει το εμπόριο με την Αφρική μέσα σε πέντε χρόνια (κάτι που θα δημιουργήσει και 200.000 παραπάνω θέσεις εργασίας, αλλά στην Γαλλία, όχι στην Αφρική!). Ο Hubert Vedrine, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας μεταξύ 1997-2002, έχει δηλώσει ότι «η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που δεν εγκατέλειψε την Αφρική μετά την ανεξαρτησία των αποικιών. Παραμείναμε, ως εγγυητές της ασφάλειας».
Το στάτους της υπερδύναμης
Από την δεκαετία του 1950 και την εποχή Ντε Γκολ η Γαλλία πασχίζει να αναμειγνύεται στα της Αφρικής, με στόχο να προστατέψει τα συμφέροντά της. Για παράδειγμα το 25% του ηλεκτρισμού της Γαλλίας παράγεται με ουράνιο από τον Νίγηρα. Επιπλέον, η αυξανόμενη επιρροή στην Αφρική ανεβάζει το αποδυναμωμένο στάτους της Γαλλίας ως υπερδύναμη. Εκτός Ευρώπης, άλλωστε, η ρημαγμένη, ξεζουμισμένη, πτωχευμένη και καταδικασμένη στον σπαραγμό Αφρική είναι το μόνο μέρος του πλανήτη που η Γαλλία θεωρείται σημαντικός παίκτης.
Η πολιτική της διαρκούς – και συνήθως υπόγειας – ανάμειξης στα της Αφρικής έγινε γνωστή σαν Francafrique και το μενού δεκαετιών περιελάμβανε από προσωπικές επαφές επιχειρηματιών ως δίκτυα κατασκόπων, στρατού, μισθοφόρων, μέχρι και Κορσικανούς μαφιόζους που δρούσαν χωρίς έγκριση του γαλλικού κοινοβουλίου.
Οι Γάλλοι, πάντως, έχουν συνολικά πραγματοποιήσει πάνω από 40 φανερές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική. Κάποιες φορές ήταν για να προστατέψουν ηγέτες που συμπαθούσαν και άλλες για να απομακρύνουν αυτούς που δεν συμπαθούσαν. Στα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Ολάντ έγιναν ήδη τέσσερις στρατιωτικές επεμβάσεις στην Αφρική.
Από την άλλη πλευρά, η Νότια Αφρική, η χώρα που διαθέτει τον ισχυρότερο στρατό στην ήπειρο, ανησυχεί για τις εμπλοκές «εξωτερικών παικτών» στην Αφρική, αφού για πολλούς Νοτιοαφρικανούς υπάρχει η αίσθηση ότι κομμάτια της γαλλόφωνης Αφρικής δεν είναι ούτε σήμερα πραγματικά ανεξάρτητα.
Με λίγα λόγια, η αποικιοκρατία ζει! Ή, έστω ξαναζεί…
Η αποικιοκρατία ζει! Η Γαλλία ζητάει να πιει κι άλλο αφρικανικό αίμα…
- Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι αυτή την στιγμή ενεργές σε δέκα αφρικανικές χώρες - Θα αυξηθούν τα στρατεύματα κατά 25% - Τα χωρισμένα τσανάκια με την Γερμανία στην ΕΕ - Ίδια ρητορική με ΗΠΑ κι αβάντα από τους Αμερικανούς στους Γάλλους για τα "ντου" - Οι ζώνες επιρροής, οι χάντρες από τον Ολάντ και τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή....
ΕΡΤ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΡΤ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου